Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς. Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (Θεσσαλονίκη)

22/04/2017 @ 1:00 μμ - 1:15 μμ

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και ο  Όμιλος Φίλων του Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL)

 και τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου διοργανώνουν φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα:

Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς

Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος

Θεσσαλονίκη, Σάββατο 22 Απριλίου 2017, ώρα 12.00

 Σινέ  «ΦΑΡΓΚΑΝΗ»

(Αγ. Παντελεήμονος 10, Καμάρα)

(είσοδος ελεύθερη)

 

Η φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, καθώς και οι σκανδαλώδης πρακτικές συγκεκριμένων χωρών και τραπεζών έχουν ως αποτέλεσμα τη διαρκώς διευρυνόμενη ανισοκατανομή του πλούτου. Την ίδια στιγμή που ο πλούτος υπέρ-συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα πρόσωπα, διαρκώς αυξανόμενος, η λιτότητα πλήττει τους πλέον αδύναμους, των οποίων οι φοροδοτικές υποχρεώσεις παραμένουν σταθερές ή αυξανόμενες. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε σοβαρή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες,  αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και των πλουσιότερων πολιτών τους οι οποίοι επιπλέον φορολογούνται με χαμηλούς συντελεστές.

 

Ακόμα και εντός της ΕΕ συγκεκριμένα κράτη λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι στερώντας από τους εταίρους τους τεράστιας κλίμακας φορολογικά έσοδα και τη δυνατότητα να φορολογήσουν τους πιο πλούσιους πολίτες τους. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για την ΕΕ το ετήσιο κόστος φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ το χρόνο. Πρόσφατα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, όπως τα Panama papers και πριν από αυτά τα Lux leaks, επανέφεραν τη συζήτηση στο προσκήνιο. Οι παραπάνω πρακτικές καλύπτονται και ενισχύονται από μία ηθικά αντεστραμμένη εχεμύθεια που τις καθιστά εφικτές και είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν θα είχε γίνει γνωστό αν κάποιοι ιδιαίτερα γενναίοι άνθρωποι, γνωστοί ως whistleblowers (πληροφοριοδότες δημόσιου συμφέροντος), δεν έβρισκαν το θάρρος να δώσουν τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα με τεράστιο κόστος για τους ίδιους και τους οικείους τους.

 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η στάση των κυβερνήσεων είναι καθοριστική. Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι το να υποχρεωθούν οι πολυεθνικές εταιρείες να δημοσιεύουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες ανά χώρα μαζί με το φόρο που πλήρωσαν σε αυτές, παράλληλα με την υιοθέτηση νομοθεσίας για την προστασία των whistleblowers. Παντού οι πληροφοριοδότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, από τον Τζούλιους Ασάνζ και τον Έντουαρτ Σνόουντεν, έως τους οικονομικούς πληροφοριοδότες (όσους δηλαδή αποκαλύπτουν μέσω διαρροών και καταδικάζουν οικονομικά εγκλήματα). Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τιμώνται και να επιβραβεύονται στη βάση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αντί να καταστρέφεται η ζωή τους, να στέλνονται σε δίκες και να απειλούνται με φυλακές.

 

Το φεστιβάλ ταινιών αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού ως προς τα παραπάνω, ενώ η εκδήλωση θέτει ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη νομική προστασία των πληροφοριοδοτών. Πιστεύουμε ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής και χρήσιμη, στα πλαίσια της προετοιμασίας νομοσχεδίου με αντικείμενο την προστασία των whistleblowers από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

 

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

 

Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

 

12.00   “Dans la peau d’un lanceur d’alerte” του Benoît Bringer, παραγωγή Premières Lignes. Γαλλία, 2016 ντοκιμαντέρ. Διάρκεια 1 ώρα.

Η βασανισμένη ζωή του Raphaël Halet. Καταπίεση, απομόνωση και εκβιασμοί κατά του πληροφοριοδότη των LuxLeaks, του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου στην καρδιά της Ευρώπης.

 

13.00  “A Good American” του Friedrich Moser – Aυστρία, 2015 ντοκιμαντέρ. Διάρκεια 1 ώρα και 50 λεπτά.

Με το επαναστατικό έργο του Bill Binney, θα μπορούσαμε να είχαμε αποτρέψει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμά του όμως σταμάτησε τρεις εβδομάδες πριν από την επίθεση.

 

15.00   “Citizenfour” της Laura Poitras – ΗΠΑ, 2014 ντοκιμαντέρ. Διάρκεια 1 ώρα και 54 λεπτά

Οι αποκαλύψεις του Edward Snowden για την έκταση των δικτύων παρακολούθησης των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ το 2015.

 

17.00: “Whistleblowers, the modern heroes” του Στέλιου Κούλογλου – Ελλάδα, 2005  ντοκιμαντέρ. Διάρκεια 1 ώρα και 02 λεπτά

Ο Αμερικανός Daniel Ellsberg που φέρνει στο φως τα «έγραφα του Πενταγώνου» είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Mordechai Vanunu, αποκαλύπτει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ και τον απαγάγουν οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Οι πληροφοριοδότες για την εισβολή στο Ιράκ απειλούνται και τιμωρούνται.

 

18.00   “A leak in Paradise” του David Leloup – Βέλγιο, 2016 ντοκιμαντέρ. Διάρκεια 1 ώρα και 17 λεπτά

Η ζωή του Ελβετού Rudolf Elmer, πρώην τραπεζίτη και πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος. Διώξεις, εξορία, παρενοχλήσεις. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος.

 

Σχολιασμός: Η προβολή θα γίνει παρουσία του R. Elmer ο οποίος στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

 

 

19.30   Ανοιχτή εκδήλωσησυζήτηση με θέμα:

 Η προστασία των whistleblowers, όπλο κατά της διαφθοράς και η σημασία της  για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών

 

ομιλητές

  • Ρούντολφ Έλμερ (Rudolf Elmer), Whistleblower (Swiss Bank, Julius Bar)
  • Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής GUE/NGL, μέλος της εξεταστικής  επιτροπής για τη φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή του Ε.Κ.

 

(θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία & όλες οι ταινίες θα έχουν ελληνικούς υπότιτλους)

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
22/04/2017
Ώρα:
1:00 μμ - 1:15 μμ

Χώρος Διεξαγωγής

Titleless Venue