άρθρο

To Βlockupy Frankfurt απέναντι στην ΕΚΤ

 

20-23 Νοεμβρίου, Φραγκφούρτη

Στην πόλη της Φραγκφούρτης πραγματοποιήθηκε το Blockupy μεταξύ 20 και 23 Νοέμβρη με συμμετοχές από όλη την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα. Τo Blockupy ως μία πανευρωπαϊκή προσπάθεια έχει στόχο να συζητήσει και να δραστηριοποιηθεί γύρω από ζητήματα που αφορούν την υφιστάμενη δεινή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη. Αφορμή για τη συνάντηση υπήρξε η μετεγκατάσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στους νεόδμητους πύργους κόστους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι αποτέλεσαν «πόλο έλξης» των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Στο πλαίσιο του τετραημέρου πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια γύρω από ζητήματα όπως αυτά της στρατηγικής των κινημάτων, των συμμαχιών, των πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων, της Ακροδεξιάς και των κοινών αγαθών. Η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν σε όλα τα σεμινάρια αισθητή, περιγράφοντας από τη μια την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και από την άλλη τις κοινωνικές διεργασίες, τις κινήσεις αλληλεγγύης καθώς και τη στρατηγική των κινημάτων για το επόμενο χρονικό διάστημα και μεταφέροντας το ενδεχόμενο να υπάρξει μια αριστερή κυβέρνηση σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Το τελευταίο αποτυπώθηκε σχεδόν σε όλα τα σεμινάρια που συμμετείχαν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, μέλη της «Αλληλεγγύης για όλους», συνδικαλιστές από την Ελλάδα και το Κόμμα Ευρωπαικής Αριστεράς, καθώς τα μελλοντικά βήματα του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο της αριστερής διακυβέρνησης της Ελλάδας ήταν διαρκώς στο επίκεντρο.

Η κεντρική συζήτηση στην οποία συμμετείχε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς αφορούσε τη στρατηγική των κινημάτων τους επόμενους μήνες καθώς και την πανευρωπαϊκής κλίμακας προσπάθεια στήριξης της αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας που πιθανά να αναδειχθεί αν η χώρα προχωρήσει σε εκλογές. Η συζήτηση αυτή όπως ήταν αναμενόμενο μεταφέρθηκε και στις πέντε θεματικές ομάδες εργασίας.

Τέλος, ιδιαίτερα επιτυχημένη υπήρξε η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 22Νοεμβρίου έξω από το καινούριο στρατηγείο της ΕΚΤ, ενώ την ανακοίνωση της ημερομηνίας των επίσημων εγκαινίων του χώρου (18 Μαρτίου) ακολούθησε η άμεση προκήρυξη ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού κινηματικού ραντεβού για την ημερομηνία αυτή.

Το κάλεσμα βρίσκεται στην ακόλουθη διεύθυνση:  https://blockupy.org/el/4407/18-2015/ 

Στέλιος Φωτεινόπουλος