Κοινωνία, οικονομία & πολιτική στη μετα-covid19 εποχή

 8η διαδικτυακή εκδήλωση

 

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μετά την πανδημία;

Διεθνείς εξελίξεις και προοπτικές

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 

Η πανδημία του covid19 προστέθηκε – ως ένας σημαντικός και, ενδεχομένως, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, καθοριστικός παράγοντας – σε ένα ήδη ρευστό και υπό μετασχηματισμό διεθνές τοπίο. Οι σοβαρές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις της πανδημίας αποτυπώνονται στις εθνικές κοινωνίες και οικονομίες, αλλά την ίδια στιγμή – αλλάζοντας ενδεχομένως τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις τους – επιδρούν και στη διεθνή σφαίρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σαφές αν σκεφτούμε ότι δύο από τους “μεγάλους παίκτες” διεθνώς, οι ΗΠΑ και η Κίνα, βρέθηκαν, έστω με διαφορετικό τρόπο, στο επίκεντρο αυτής της πανδημίας, ενώ ακόμα και η ίδια η διαχείριση της πανδημίας αποτέλεσε ένα από τα πεδία της διεθνούς διπλωματίας αλλά και αντιπαράθεσης. Ειδικά δε στις ΗΠΑ, η πανδημία συνέπεσε με τη μαζική κοινωνική κινητοποίηση που ακολούθησε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ και επανέφερε τα θέματα της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού, αλλά και της ουσιαστικής ισότητας στο προσκήνιο.

Στην 8η κατά σειρά διαδικτυακή εκδήλωση του κύκλου “Κοινωνία, οικονομία και πολιτική στη μετα-covid19 εποχή” του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, με τίτλο Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μετά την πανδημία; Διεθνείς εξελίξεις και προοπτικές, μετά από μία σειρά συζητήσεων που είχαν στο επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επιχειρήθηκε να ανοίξει η οπτική μας, συζητώντας σήμερα την κατάσταση στον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

 

Ομιλητές :

·  Πίτερ (Άκης) Μπράτσης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, City University of New York (ΗΠΑ)

·  Κωνσταντίνος Τσιμώνης, λέκτορας Κινεζικών Σπουδών, King’s College London (ΗΒ)

·  Νεκτάριος Μπουγδάνης, υποψ. διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος του Δ.Σ. του ΙΝΠ

 Συντοσιμός, Κάκη Μπαλή, δημοσιογράφος, εφημερίδα “Η Αυγή”.

 

 

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μετά την πανδημία; Διεθνείς εξελίξεις και προοπτικές (17/6/2020) from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.