Ψυχανάλυση και Αριστερά

Έτος Έκδοσης
2007
Αριθμός σελίδων
64
Σειρά
Σειρά ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Συγγραφέας
Επιμέλεια

Το βιβλίο περιέχει τα κείμενα των τριών συγγραφέων που παραχώρησαν σε σειρά σεμιναρίων στα γραφεία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, στις 26 Οκτωβρίου και στις 2 και 9 Νοεμβρίου 2006.

Ο Δημήτρης Ν. Πλουμπίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής. Το συγγραφικό και ερευνητικό έργο του στρέφεται γύρω από την ιστορία της ψυχιατρικής, της ψυχανάλυσης και της ψυχοπαθολογίας, την άσκηση της ψυχιατρικής μέσα στον κοινωνικό ιστό, και την ψυχο-κοινωνική αποκατάσταση των ασθενών.

Ο Θανάσης Τζαβάρας έγινε το 1988 καθηγητής Ψυχιατρικής στο Νοσηλευτικό Τμήμα και το 1998 καθηγητής της Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας των Νευροεπιστημών και της Ψυχιατρικής στο τμήμα ΜΙΘΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνδιευθύνει τη σειρά βιβλίων Τρίαψις Λόγος, στις Εκδόσεις Εξάντας, και είναι μέλος της εκδοτικής ομάδας του ψυχαναλυτικού περιοδικού Εκ των Υστέρων. Έχει δημοσιεύσει περί τα διακόσια άρθρα.

Ο Γιάννης Σταυρακάκης διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι visiting fellow στο Κέντρο Θεωρητικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Έσεξ. Συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές των περιοδικών Σύγχρονα Θέματα, Journal for Lacanian Studies, Τοπικά και α. αθηναϊκή επιθεώρηση σύγχρονης τέχνης. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι μονογραφίες Lacan and the Political (1999) και The Lacanian Left (υπό έκδοση, 2007), ενώ έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Φύση, κοινωνία και πολιτική (1997), Discourse Theory and Political Analysis (2000) και Lacan & Science (2002).