Κοινωνική έκρηξη και πολιτικό κενό. Δύο δοκίμια «εφαρμοσμένης» θεωρίας

Έτος Έκδοσης
2009
Αριθμός σελίδων
32
Σειρά
Σειρά ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Συγγραφέας
Επιμέλεια

Το πρώτο κείμενο αυτού του βιβλίου με τίτλο «Ο Μπένγιαμιν τον Δεκέμβρη» έχει σταλεί προς δημοσίευση στο περιοδικό Αξιολογικά, προκειμένου να περιληφθεί σε αφιέρωμα για τον Βάλτερ Μπένγιαμιν που επιμελούνται ο Δημήτρης Καρύδας και ο Γιώργος Σαγκριώτης.

Το δεύτερο κείμενο με τίτλο «Ιστορικός χρόνος και πολιτική συγκυρία» έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Ο Πολίτης, τεύχος 137, Οκτώβριος 2005 και στηρίζεται σε εισήγηση του συγγραφέα σε ημερίδα της Εταιρείας Πολιτικού Προβληματισμού Νίκος Πουλαντζάς με τίτλο «Να διαβάζουμε τον Αλτουσέρ», που έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 8 Νοεμβρίου 2003.


Ο Αριστείδης Μπαλτάς γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Είναι Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ, διδάκτωρ Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Παρισίων XI (Ορσαί) και Καθηγητής Φιλοσοφίας των Επιστημών στο ΕΜΠ. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ιταλικά και στα Τουρκικά. Το βιβλίο του Όψεις και Αντικείμενα Εαυτού, Εστία 2002, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής του 2002. Υπό έκδοση τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά είναι το βιβλίο του με τον (προσωρινό) τίτλο Καθαρίζοντας πατάτες ή λειαίνοντας φακούς: ο Σπινόζα συνομιλεί με τον νεαρό Βιτγκενστάιν περί Λογικής και περί Θεού. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Ο Πολίτης σχεδόν από την ίδρυσή του ενώ είναι περιστασιακός συνεργάτης της Αυγής, της Εποχής, αλλά και άλλων εφημερίδων ή περιοδικών. Έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών και της γραμματείας του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

Τον Δεκέμβριο του 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού για το 2010.