Εκδηλώσεις

Δεκ
13
Πε
Εργαστήριο: «Κρίση της Δημοκρατίας, Κρίση Αντιπροσώπευσης»
Δεκ 13 2018 @ 6:00 μμ – Ιούν 30 2019 @ 7:00 μμ
Εργαστήριο: «Κρίση της Δημοκρατίας, Κρίση Αντιπροσώπευσης»

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:

«ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ»

Νοέμβριος 2018 – Ιούνιος 2019

 

Ο στόχος του εργαστηρίου για την κρίση της δημοκρατίας και την κρίση της αντιπροσώπευσης εστιάζει σε τρία πεδία προβληματισμού: Πρώτον, στα ζητήματα μιας αριστερής διακυβέρνησης, ειδικά όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από την ελληνική εμπειρία, δεύτερον, σε όσα βρίσκονται υπό διακύβευση και άπτονται της Συνταγματικής Αναθεώρησης και, τρίτον, στα προβλήματα που ανακύπτουν από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και την κρίση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οι επιμέρους θεματικές, όπως αναδεικνύονται από τους τίτλους των εισηγήσεων, αφορούν σημαντικά θεωρητικά και φιλοσοφικά ερωτήματα όπως είναι η κρίση του κοινοβουλευτισμού και του κομματικού συστήματος καθώς και οι διαφορές με την παρούσα κρίση αντιπροσώπευσης και νομιμοποίησης· οι μεταβολές στη σχέση λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας και το πολιτικό ζήτημα της ανόδου της ακροδεξιάς· οι διαφορές της συντακτικής δύναμης του λαού και του πλήθους· η κριτική των αρνητικών όψεων της αποκαλούμενης μεταδημοκρατικής συνθήκης· οι δυνατότητες που ανοίγουν οι κοινωνικές αντιστάσεις, οι εξεγέρσεις και η δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων στη θεσμική ανανέωση της δημοκρατίας και τη γενικότερη λειτουργία της ως μιας ενεργητικής ισορροπίας δυνάμεων· οι προκλήσεις της άμεσης δημοκρατίας για τη θεσμική ανανέωση της δημοκρατίας και του πολιτικού και τέλος, η σχέση δημοκρατίας και σοσιαλισμού.

Οι παραπάνω όψεις συνθέτουν μια ενιαία εικόνα θεσμικής κρίσης επιτείνοντας το καθοδικό σπιράλ αποδυνάμωσης, υποαντιπροσώπευσης, απονομιμοποίησης και ανασφάλειας που προκαλείται από οικονομικούς παράγοντες. Τα σχετικά διακυβεύματα αφορούν τη σχέση του κράτους, των θεσμών και των δημόσιων αγαθών, σε συνάφεια με τη διελκυστίνδα δημόσιου και ιδιωτικού. Σε αυτό το πε­δίο, θα αναζητηθεί η δυνατότητα να ξαναβρούμε το κέντρο του δημοκρατικού, πολιτικού ζητήματος, που δεν είναι άλλο από τη σχέση πολιτικής και κράτους. Το στοίχημα πρέπει να είναι η διαρκής προσπάθεια για συνεχή δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος μέσω της ανανέωσης των πολιτικών θεσμών και των συναρμογών τους με κοινωνικά δίκαιες πολιτικές πρακτικές, αλλά και διά της εξισορρόπησης των αντιπροσωπευτικών θεσμών με θεσμούς πολιτικής συμμετοχής, αφού η ανανέωση της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της πολιτικής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση και για την ιδεολογική ανασυγκρότηση.

Με το εργαστήριο, λοιπόν, φιλοδοξούμε να συγκροτήσουμε έναν τόπο άρθρωσης της θεωρίας με την πολιτική και λειτουργικής αλληλοτροφοδότησης μεταξύ πολιτικών εμπειριών, βιωμάτων και επιστημονικών εννοιών και θεωριών.

 

Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται στον χώρο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς (Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου).

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για την παρακολούθηση του εργαστηρίου στο e-mail: info@poulantzas.gr.

 

Βρείτε  εδώ  το υλικό του εργαστηρίου.

 

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου.

 

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ»

 

 

Εισηγητές/τριες Τίτλος εισήγησης Ημερομηνία
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δρ. Συνταγματικού Δικαίου, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης

 

 

Η κρίση του κοινοβουλευτισμού στον μεσοπόλεμο και σήμερα

 

Παρασκευή,
23/11/2018

και ώρα 6 μ.μ.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΡΤΣΙΔΗΣ

Δρ. Φιλοσοφίας, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΠ, Διδάσκων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

 

“Εγκώμιον διχόνοιας»: η δημοκρατία ως ενεργητική ισορροπία δυνάμεων στον Μακιαβέλι”

 

 

Πέμπτη, 13/12/2018

και ώρα 6 μ.μ.

 

ΧΑΡ. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

 

Το πολιτικό χωρίς διαμεσολαβήσεις:

κυρίαρχο λαϊκό σώμα ή κοινωνική πληθυντικότητα;

 

Πέμπτη, 24/01/2019

και ώρα 6 μ.μ.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Καθηγητής Δημοσίου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 

 

Η δημοκρατία του βλέμματος: πολίτες και (ή) θεατές;

Παρασκευή, 1/02/2019

και ώρα 6 μ.μ.

ΑΛΙΚΗ ΛΑΒΡΑΝΟΥ

Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κρήτης

 Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και η πολιτική θεωρία του Καρλ Σμιτ Παρασκευή, 8/02/2019

και ώρα 6 μ.μ

 

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ

Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή Α.Π.Θ., Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ-ΕΣΔΔΑ

 

 

 

Μεταδημοκρατία ή το τέλος του Συνταγματικού Δικαίου

 

 

 

Τρίτη,

19/02/2019

και ώρα 6 μ.μ

 

ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Λονδίνου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΝΠ, Βουλευτής Α’ Πειραιώς

 

 

Δικαίωμα στην αντίσταση και εξεγερσιακή δημοκρατία

ΜΑΡΤΙΟΣ
 

ΚΥΡΚΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ

Καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας, ΕΚΠΑ

 

 

Νεοφιλελευθερισμός, Δημοκρατία, Ακροδεξιά

 

ΜΑΡΤΙΟΣ
 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΚΗΣ

Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του Δικαίου, Νομική Σχολή Α.Π.Θ.

 

 

Δημοκρατία, πέρα από το δίλημμα άμεση ή έμμεση

 

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος του Δ.Σ. του ΙΝΠ

 

 

Ποια θεωρία της δημοκρατίας προϋποθέτει ο δημοκρατικός σοσιαλισμός για να είναι δημοκρατικός;

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
 

ΑΘΗΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πολιτισμικών Σπουδών και Σπουδών Φύλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος του Δ.Σ. του ΙΝΠ

 

 

Για το συμβάν της δημοκρατίας

 

ΜΑΪΟΣ

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Καθηγητής Πολιτειολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

 

 

Τα δικαιώματα στην πράξη: Η οικουμενική αυτοκριτική εμπειρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

ΙΟΥΝΙΟΣ

 

 

 

 

Ιαν
22
Τρ
Η Ευρώπη σήμερα: Δομικές αντιθέσεις – Γεωπολιτικές προκλήσεις
Ιαν 22 @ 6:00 μμ
Η Ευρώπη σήμερα: Δομικές αντιθέσεις – Γεωπολιτικές προκλήσεις

 

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς  διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων με θέμα:

Αριστερά και Ευρώπη (Ιανουάριος – Απρίλιος 2019)

Πρώτη εκδήλωση του κύκλου

Η Ευρώπη σήμερα: Δομικές αντιθέσεις – Γεωπολιτικές προκλήσεις

 

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019, ώρα 6.00μμ

Αίθουσα εκδηλώσεων, Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου

Ομιλητές

Σωτήρης Βαλντέν, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, πρώην στέλεχος της  Ευρωπαϊκής   Επιτροπής

Μιχάλης Μπαρτσίδης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς,  Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Χρήστος Χατζηιωσήφ, ομότιμος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Συντονισμός- σχολιασμός: Κάκη Μπαλή, δημοσιογράφος

(Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί)

 

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συζήτησης και δράσης ενόψει των ευρωεκλογών, διοργανώνει έναν κύκλο τριών εκδηλώσεων για την Ευρώπη. Η πρώτη αφορά τις δομικές αντιφάσεις και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα. Η δεύτερη θα επιχειρήσει  μια επανεκτίμηση των οικονομικών διαστάσεων της ευρωπαϊκής κρίσης καθώς και έναν απολογισμό της πολιτικής τύχης των προτάσεων της Αριστεράς την παρελθούσα εικοσαετία. Στην τρίτη θα τεθούν τα πολιτικά διακυβεύματα της επερχόμενης εκλογικής μάχης περιγράφοντας την Ευρώπη για την οποία αγωνίζεται η Αριστερά ως αντίβαρο στην ανάδυση και ισχυροποίηση των ακροδεξιών δυνάμεων.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δέκα χρόνια από την εμφάνιση της κρίσης χρέους και τρία από το κύμα  μετακίνησης προσφύγων; Τα ποικίλα χάσματα βαθαίνουν: Η ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων -σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε χώρα-, η απόκλιση Βορρά – Νότου, οι νέες διαφορές ανάμεσα σε Δύση και «μετα-σοβιετική» Ανατολή. Η Ευρώπη-φρούριο και ο αποκλεισμός προσφύγων και μεταναστών οικοδομείται ραγδαία. Η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία αποσπασμένη από τις κοινωνικές διεργασίες και τις ανάγκες των εθνικών κοινωνιών εντείνει το δομικό δημοκρατικό έλλειμμα. Ακόμη και αν αντιληφθούμε την ολοκλήρωση ως μια διαδικασία καταστατικά σε κρίση και πάλι σήμερα διαπιστώνουμε μια υπερβολικά αργή κίνηση της ευρωπαϊκής ένωσης μέσα σε πολλαπλά εμπόδια και κινδύνους περαιτέρω αποσύνθεσης.

Από την άλλη, η σχέση της Ευρώπης με τον κόσμο μεταβάλλεται. Περάσαμε σε έναν πολυπολικό κόσμο στον οποίο η Ευρώπη αναζητά τον ρόλο της. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι περιορίζεται, για διάφορους λόγους ιστορικά, η ίδια η ιδέα της Ευρώπης ως ενός ηθικού ιδεώδους ειρήνης, δημοκρατίας και δικαιωμάτων. Η ιδέα αυτή όσον και αν εξ αρχής απείχε συχνά από την πραγματικότητα, εντούτοις, παρέμενε στην ημερήσια διάταξη. Τώρα η συνύπαρξη περιφράξεων, αποκλεισμών και ανισοτήτων σε συνθήκες γενικευμένης επικοινωνίας και δικτύωσης οξύνουν την κρίση του κεκτημένου συλλογικού φαντασιακού της προόδου που οδηγούσε σε ένα καλύτερο μέλλον. Αντίθετα, έχουμε την ραγδαία ενίσχυση των εθνικιστικών, ρατσιστικών και συντηρητικών ιδεολογιών της τάξης και ασφάλειας, της «σαγήνης της ισχύος» και γενικά του δυστοπικού πλεονάσματος της ακροδεξιάς.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη εκδήλωση του κύκλου θα συζητηθούν τα προβλήματα αυτά εστιάζοντας σε τρεις θεματικές. Ο Χρήστος Χατζηιωσήφ θα προβεί σε μια  ιστορική εξέταση των διλημμάτων και των επιλογών που έγιναν από τις ηγετικές δυνάμεις-κράτη της Ευρώπης φωτίζοντας ορισμένες πτυχές που συγκαλύπτει η επίσημη ρητορική περί ολοκλήρωσης.
Ο Σωτήρης Βαλντέν θα αναφερθεί κυρίως στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη στην ανατολική, νότια και βαλκανική γειτονιά της στις συνθήκες των δικών της κρίσεων αλλά και της δοκιμασίας της ατλαντικής σχέσης και της ανόδου νέων παγκόσμιων κέντρων ισχύος. Ο Μιχάλης Μπαρτσίδης θα εξετάσει  τις ιδρυτικές αρχές περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  δημοκρατίας καθώς και την πολιτικο-ηθική λειτουργία του ευρωπαϊκού ιδεώδους αποσκοπώντας να εντοπιστούν οι βαθύτερες αιτίες για τις οποίες ξεθωριάζει η λάμψη του.

Σκοπός του κύκλου είναι να συμβάλλει στον διάλογο μεταξύ των χειραφετητικών, δημοκρατικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, να αναδείξει τις πολιτικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν ακόμη, για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του επερχόμενου σκοτεινού ρεύματος και, τέλος, να υπερασπιστεί μια ευρωπαϊκή δύναμη ανοικτή στον κόσμο και τους πολιτισμούς μέσα από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μια ανοικτή Ευρώπη της  αλληλεγγύης και της προόδου.

Οι επόμενες δυο εκδηλώσεις του κύκλου προγραμματίζονται ως εξής:

  1. Η Ευρώπη στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης: νεοφιλελεύθερες πολιτικές – αριστερές απαντήσεις δέκα χρόνια μετά, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019
  2. Η Ευρώπη της Αριστεράς: Πόλεμος θέσεων – προοδευτικές συμμαχίες – δυνατότητες μετασχηματισμού, Τρίτη 16 Απριλίου 2019