άρθρο

9ο Θερινό Πανεπιστήμιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστερά και του δικτύου transform!

23-27 Ιουλίου 2014, Βερμπελίνζεε, Γερμανία

Το 9ο Θερινό Πανεπιστήμιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του δικτύου transform! πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 και 27 Ιουλίου 2014 στο Βερμπελίνζεε της Γερμανίας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με τη Συνέλευση Γυναικών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα τις μάχες των γυναικών εναντίον της λιτότητας και την φεμινιστικοποίηση των ταξικών αγώνων. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν αναλυτικότερα και κατά τις επόμενες ημέρες του Θερινού Πανεπιστημίου, μέσα από ανοιχτές εκδηλώσεις και εργαστήρια, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν ως ομιλήτριες η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή και η Μαρία Γκασούκα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Διεκδικήστε την οικονομία

Το πρόγραμμα των εργασιών περιελάμβανε τις θεματικές ενότητες σχετικές με την οικονομία, την ειρήνη και τις προοπτικές της Ευρώπης. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας επικεντρώθηκαν στο θέμα της οικονομίας και των αγώνων των Ευρωπαίων και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής σφαίρας. Έτσι, κατά το εισαγωγικό σεμινάριο, αναλύθηκαν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας, προσεγγίζοντας το ζήτημα ως κοινό για τους λαούς της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, μέσα από σεμινάρια και θεματικά εργαστήρια, εξετάστηκαν συγκεκριμένες πτυχές του νεοφιλελεύθερου σχεδίου για την οικονομία της Ευρώπης και οι δυνατότητες συγκρότησης κοινωνικών αντιστάσεων και ανίχνευσης ενός εναλλακτικού δρόμου για τον εκδημοκρατισμό της οικονομίας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια για τους αγώνες των συνδικάτων στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΟΛΜΕ, Θέμη Κοτσιφάκη, καθώς και για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και τη νέα περίοδο παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού που αυτή εγκαινιάζει.

Στα θεματικά εργαστήρια εξετάστηκε το ζήτημα της επισφάλειας στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία, στο οποίο η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη ΝOKIA,Άλκηστις Τσουλάκου, μετέφερε την ελληνική εμπειρία, η προοπτική του μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας προς όφελος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, καθώς και τα κοινά αγαθά ως στοιχείο εκδημοκρατισμού της οικονομίας, στο οποίο συμμετείχε ως ομιλήτρια η Δώρα Κοτσακά – Καλαϊτζιδάκη, ερευνητική συνεργάτιδα του ΙΝΠ. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας έκλεισαν με μια ανοιχτή συζήτηση για τα νέα κοινωνικά κινήματα και τις νέες αντιστάσεις στην Ευρώπη που αναδύθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κρίσης.

Διεκδικήστε την Ειρήνη

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Θερινού Πανεπιστημίου είχαν στο επίκεντρο τις διεθνείς εξελίξεις, την πολιτική που ασκεί η ΕΕ στο πλαίσιό τους και τις προοπτικές της ειρήνης. Ο κύκλος των συζητήσεων άνοιξε με μια εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα σεμινάρια που ακολούθησαν τέθηκε με έμφαση το ζήτημα της επιστροφής της γεωπολιτικής στη διεθνή ατζέντα και ο ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, όπως και οι αντιστάσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής στον ιμπεριαλισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε η συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάσταση των αριστερών δυνάμεων στη χώρα, όπως και το θεματικό εργαστήριο για τη συγκυρία στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και τις πολιτικές προκλήσεις που θέτουν στις δυνάμεις της Αριστεράς, με τη συμμετοχή του Ερρίκου Φινάλη από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ευρώπη που διεκδικούμε

Στον απόηχο των ευρωεκλογών, οι εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου επικεντρώθηκαν στην ευρωπαϊκή συγκυρία και το ρόλο της Αριστεράς, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση με τον Πιέρ Λοράν πρόεδρο του ΚΕΑ και τον Βάλτερ Μπάιερ, συντονιστή του δικτύου transform! Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν με σεμινάρια για τον αγώνα κατά της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού, στο οποίο μεταξύ άλλων μίλησε ο Μάκης Κουζέλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του ΙΝΠ, και για τις μεταβολές στην πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές, με τη συμμετοχή της Νατάσας Θεοδωρακοπούλου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΑ και του ΔΣ του ΙΝΠ, αλλά και για τις κυβερνητικές εμπειρίες της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν και στα θεματικά εργαστήρια με την έμφαση να δίνεται σε ζητήματα που αφορούν στην πολιτική παρέμβαση της Αριστεράς, όπως ο σχεδιασμός των καμπανιών -με τη συμμετοχή του Μιχάλη Παναγιωτάκη και του Ματθαίου Τσιμιτάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ- την πολιτική εκπαίδευση, την ενίσχυση των αριστερών κομμάτων στην Ανατολική Ευρώπη και την οργάνωση των Ευρωπαίων μεταναστών στο Βερολίνο.

Εκτός των σεμιναρίων και των εργαστηρίων, το πρόγραμμα του Θερινού Πανεπιστημίου περιελάμβανε πολιτιστικές δραστηριότητες, με κυριότερη τη συναυλία στο γειτονικό Εμπερσβάλντε, στο πλαίσιο και της καμπάνιας για τις εκλογές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου.

    1. Σωτήρης Κοσκολέτος