Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Το Εταιρικό Μοντέλο βλάπτει σοβαρά την υγεία: Μια προοδευτική πολιτική για το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό

07/02/2019 @ 6:30 πμ - 6:45 πμ

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

 

Το Εταιρικό Μοντέλο βλάπτει σοβαρά την υγεία:
Μια προοδευτική πολιτική για το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 6.30 μμ

Αίθουσα Εκδηλώσεων

Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου

Ομιλητές

Ανδρέας Ξανθός, υπουργός Υγείας

Βιτόριο Ανιολέτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νίκος Σβέρκος, δημοσιογράφος και

 διευθυντής του ρ/σ 105.5 ‘Στο κόκκινο’.

Η Υγεία ως καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα συνιστά θεμελιακή αξιακή παραδοχή της Αριστεράς.   Σε αυτό το πλαίσιο το φάρμακο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως απλό εμπορικό προϊόν. Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό που δεν πρέπει να διέπεται από τους κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού διότι αδυνατούν να λειτουργήσουν με όρους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα παράγει φαρμακευτική και βιοτεχνολογική καινοτομία που είναι σε θέση να συμβάλλει στην ανακούφιση των ασθενών και να επηρεάσει την πρόγνωση ή ακόμα και να θεραπεύσει απειλητικά για τη ζωή νοσήματα. Ωστόσο, η πρόσβαση των ανθρώπων σε αυτά -ακόμα και σε αναπτυγμένες χώρες- δεν είναι αυτονόητη ούτε δεδομένη λόγω των πολύ υψηλών τιμών που διαμορφώνονται αυθαίρετα χωρίς ουσιαστική αποτίμηση της σχέσης κόστους-προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας. Η δυνατότητα πρόσβασης όλων των ασθενών, χωρίς διακρίσεις, σε πραγματικά καινοτόμες θεραπείες με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και σε «δίκαιες» τιμές, συνιστά κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για την Αριστερά. Στόχος είναι η καθολικότητα, η ισότητα και η αποτελεσματικότητα στη φροντίδα υγείας.

Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκινούν να εφαρμόζονται στο χώρο του φαρμάκου έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και των φαινομένων διαφθοράς που σήμερα βρίσκονται στην επικαιρότητα, αλλά και της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου που οδήγησε στο ‘πάρτι του φαρμάκου’. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί και είναι πλέον σε ισχύ νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις και άλλες παρεμβάσεις που θωρακίζουν θεσμικά το Σύστημα Υγείας και αντιμετωπίζουν το διαχρονικό έλλειμμα που υπήρχε σε αξιόπιστους μηχανισμούς αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των τιμών των νέων φαρμάκων, καθώς και σε μέτρα που έχουν ως στόχο την ορθολογική συνταγογράφηση. Η παρέμβαση αυτή δεν μπορεί παρά να προχωρά παράλληλα με την αναγκαία διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές όλων των πτυχών του σκανδάλου της Novartis ή άλλων υποθέσεων διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας.

Ωστόσο, η αναζήτηση προοδευτικών απαντήσεων στην κρίση της φαρμακευτικής πολιτικής και στην προώθηση των αναγκαίων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών δεν μπορεί να τελεσφορήσει μόνο σε εθνικό επίπεδο. Οι απαντήσεις από την πλευρά των υγειονομικών αναγκών των ανθρώπων πρέπει να δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι η Ευρωπαϊκή Αριστερά που μπορεί να παίξει ρόλο καταλυτικό σε αυτή την προσπάθεια.

(θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα ιταλικά)

Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί

Σε συνεργασία με το Δίκτυο  Transform Europe!

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
07/02/2019
Ώρα:
6:30 πμ - 6:45 πμ

Χώρος Διεξαγωγής

Titleless Venue