Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Γυναίκες, Σώμα και Κοινωνική Αναπαραγωγή

16/06/2015 @ 6:30 μμ - 9:00 μμ

Δύο συζητήσεις με τη Σίλβια Φεντερίτσι

«Γυναίκες, Σώμα και Κοινωνική Αναπαραγωγή»

Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2015 και ώρα 6.30 μμ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αγγελάκη 13.

Σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Θεσσαλονίκης


«Πρωταρχική συσσώρευση – Παγκοσμιοποίηση – Αναπαραγωγή και Ριζοσπαστικοί Ορίζοντες στην Εποχή της Λιτότητας»

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2015 και ώρα 7μμ στην Αίθουσα Τελετών, ΕΜΠ.

Η Σίλβια Φεντερίτσι είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Χόφστρα της Νέας Υόρκης. Ανέπτυξε έντονη φεμινιστική δράση και το 1972 συμμετείχε στη Διεθνιστική Φεμινιστική Κολεκτίβα και την καμπάνια για τη διεκδίκηση του μισθού της οικιακής εργασίας.

Κατά τη δεκαετία του 1980 έζησε και δίδαξε στη Νιγηρία και συνεργάστηκε με γυναικείες οργανώσεις, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ακαδημαϊκής Ελευθερίας στην Αφρική για την υποστήριξη των αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στις πολιτικές διαρθρωτικής προσαρμογής. Στη δεκαετία του 1990 συμμετείχε ενεργά στο κίνημα αντιπαγκοσμιοποίησης και στο κίνημα για την κατάργηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ. Από το 1987 έως το 2005 δίδαξε διεθνείς σπουδές και σπουδές φύλου και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα στη Νέα Υόρκη.

Το ερευνητικό έργο και η πολιτική της δραστηριοποίηση αφορά ένα μακρύ κατάλογο από δημοσιεύσεις σχετικές με τη φιλοσοφία και τη φεμινιστική θεωρία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, ενώ τα πιο πρόσφατα έργα της αναφέρονται στους αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και στην υπεράσπιση της φεμινιστικής ανακατασκευής των κοινών. Η Φεντερίτσι έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της έννοιας της «αναπαραγωγής» τόσο ως ένα βασικό στοιχείο των ταξικών και έμφυλων σχέσεων εκμετάλλευσης και κυριαρχίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, όσο και ως βασικής έννοιας για τις μορφές της αυτονομίας και των κοινών.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της Ο Κάλιμπαν και η Μάγισσα: Γυναίκες, Σώμα και Πρωταρχική Συσσώρευση που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις των Ξένων, ενώ το 2012 κυκλοφόρησε στα αγγλικά το βιβλίο της Revolution at point zero: housework, reproduction, and feminist struggle, από τις εκδόσεις PM Press.

*Θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
16/06/2015
Ώρα:
6:30 μμ - 9:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής

Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης
Αγγελάκη 13, Θεσσαλονίκη 546 21, Ελλάδα
Θεσσαλονίκη, 546 21
+ Χάρτης Google