άρθρο

Κάλεσμα υποστήριξης: Υπόμνημα Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2017

Κάλεσμα υποστήριξης: Υπόμνημα Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2017

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι και υποστηρικτές της Ομάδας των Ευρωπαίων Οικονομολόγων, σας στέλνουμε το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2017:

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Απειλή της Αποσύνθεσης

Το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων βασίζεται στις συζητήσεις και τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 22ο Εργαστήριο για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη, το οποίο οργανώθηκε από το EuroMemo Group σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα το διάστημα 15-17 Σεπτεμβρίου του 2016 στην Κοΐμπρα στην Πορτογαλία

Η κρίση της ΕΕ είναι πολύπλευρη και έχει εμφανώς βαθύνει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Το βρετανικό δημοψήφισμα και η ψήφος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας είναι μόνο το πιο σαφές σύμπτωμα των αποσυνθετικών τάσεων.

Το ρήγμα μεταξύ κέντρου-περιφέρειας στην ευρωζώνη συνεχίζει να υπάρχει. Η άφιξη ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής έχει οδηγήσει σε οξύτατες συγκρούσεις στην ΕΕ αναφορικά με το ζήτημα του ποιος θα πρέπει να αναλάβει τη φροντίδα τους. Ο τρόπος με τον οποίο οι δυνάμεις υπέρ του ελεύθερου εμπορίου πίεσαν μέσω της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) με τον Καναδά καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση απέναντι στις αντιρρήσεις των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων (π.χ. οι βελγικές περιφέρειες της Βαλλονίας και των Βρυξελλών). Από την μακροοικονομική σκοπιά η ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά μακριά από μια βιώσιμη ανάκαμψη και μαζί με τη γενική αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και τις αβεβαιότητες που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit η ευθραυστότητα της ανάκαμψης έχει προσφάτως αυξηθεί σημαντικά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέχισε και μάλιστα ενίσχυσε την πολιτική της για πολύ εύκολη πίστωση. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η πολιτική μπορεί να φτάνει στα όριά της.

Το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2017 αναλύει με κριτικό τρόπο τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και δίνει έμφαση στην επιτακτική ανάγκη για μια εναλλακτική οικονομική πολιτική που βασίζεται στις αρχές της δημοκρατικής συμμετοχής, την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το Υπόμνημα θα δημοσιευτεί μαζί με τη λίστα των υπογραφών.

Επομένως, αν συμφωνείτε με τις βασικές γραμμές της επιχειρηματολογίας του Υπομνήματος των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για το 2017, σας παρακαλούμε να δηλώσετε την υποστήριξή σας. Για την υποβολή της δήλωσης υποστήριξης προς την Ομάδα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη, παρακαλούμε συμπληρώστε τη δήλωση υποστήριξης στο τέλος αυτού του email ή την επισυναπτόμενη δήλωση και στείλτε την μέσω email στο info@euromemo.eu ή μέσω φαξ στο +49-(0)69-4305-1764 μέχρι την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017.

Declaration of suport:

Download (DOC, 28KB)

EuroMemorandum_2017_Final draft

Download (PDF, 291KB)