άρθρο

Κάλεσμα υποστήριξης: Υπόμνημα Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2018

 

 

Κάλεσμα υποστήριξης: Υπόμνημα Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2018
Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι και υποστηρικτές της Ομάδας των Ευρωπαίων Οικονομολόγων, σας στέλνουμε το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2018:

 

Μπορεί ακόμα να σωθεί η Ευρώπη;

Οι επιπτώσεις μιας Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων

 

Το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2018 βασίζεται στις συζητήσεις και τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 23ο Εργαστήριο για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη, το οποίο οργανώθηκε από το EuroMemo Group σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς το διάστημα 28-30 Σεπτεμβρίου του 2017 στην Αθήνα.

 

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια συνεχιζόμενης κρίσης, η ΕΕ, έχοντας επιλέξει να τη διαχειριστεί μέσω της λιτότητας και της απορρύθμισης, ακόμα αναζητά τρόπο εξόδου απ’ αυτήν. Άδικα η Ομάδα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ενυπάρχουν στην αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) ήδη από τη σύστασή της.

 

Μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν την άνοδο των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη που τροφοδοτούν το αντι-ευρωπαϊκό λαϊκό αίσθημα το οποίο ούτως ή άλλως καλλιεργούν. Η έξοδος από την ΕΕ έχει κερδίσει έδαφος και πολύ σύντομα αυτό θα συμβεί στην περίπτωση της Βρετανίας. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία της ΕΕ, σε αντίθεση με την καταστατική της πρόβλεψη για μια  «διαρκώς συνεκτικότερη ένωση».

Μπορεί ακόμα να σωθεί η Ευρώπη; Πρόκειται, πράγματι, για ένα δύσκολο ερώτημα. Η Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλύει πέντε σενάρια. Ωστόσο, αυτά τα σενάρια τείνουν να αγνοούν τις εγγενείς εντάσεις στην Ευρώπη, π.χ. την αυξημένη ανασφάλεια που συνδέεται με τις αγορές εργασίας, το ρόλο του χρηματοοικονομικού συστήματος στην μετά την κρίση εποχή, και την άνοδο μιας υποτελούς τάξης σε όλη την Ευρώπη. Το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2018 αναλύει με κριτικό τρόπο τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και δίνει έμφαση στην επιτακτική ανάγκη εναλλακτικών πολιτικών. Το οικονομικό σύστημα που επιβλήθηκε στον απόηχο της κρίσης πρέπει να αλλάξει μέσα από μια κοινή ευρωπαϊκή διαδικασία. Χρειάζεται να υπάρξει ένα μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που να συνδυάζει τη δράση σε ευρωπαϊκή κλίμακα με αυτή των μεμονωμένων κυβερνήσεων. Η κύρια πρόκληση θα είναι να προσδιοριστούν βασικά στοιχεία μιας τέτοιας στρατηγικής και να οικοδομηθούν οι αναγκαίες συμμαχίες. Το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα εξαρτηθεί από την εμβάθυνση της δημοκρατίας προς όφελος της σταθερότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2018 θα δημοσιευτεί μαζί με τη λίστα των υπογραφών.

 

Επομένως, αν συμφωνείτε με τις βασικές γραμμές της επιχειρηματολογίας του Υπομνήματος των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για το 2018,  σας παρακαλούμε να δηλώσετε την υποστήριξή σας. Για την υποβολή της δήλωσης υποστήριξης προς την Ομάδα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη, παρακαλούμε να συμπληρώσετε την παρακάτω δήλωση υποστήριξης ή την επισυναπτόμενη δήλωση και να την στείλετε μέσω email στο info@euromemo.eu μέχρι την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018.

 

Stefanie Marie Reinwarth,

εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής της Ομάδας των Ευρωπαίων Οικονομολόγων

Declaration of support

I support the general direction, main arguments and proposals in the

 

EuroMemorandum 2018

Can the EU still be saved?
The implications of a multi-speed Europe

______ Yes                                      ______ No

 

Name: ________________________________________________________________

Institution: _____________________________________________________________

Street: ________________________________________________________________

City/Country: ___________________________________________________________

e-mail: ________________________________________________________________

 

I would like to be informed about the regular work of the working group and be invited to their meetings. Please add my email-address to the mailing list of the EuroMemo Group.

______ Yes                                    ______ No                      ______ I am already on the list.

 

______________________________________________________________________

Appeal for financial support

Many thanks to all who support the EuroMemo Group financially. To ensure that our administrative worker can be financed, it is important that supporters of the EuroMemo Group provide for this. Please do consider making a donation. We would particularly encourage supporters in the euro area to consider making a regular contribution by standing order.

I would like to support the work of the EuroMemo Group with a

single _ monthly _ quarterly _ biannual _ annual _

donation of € ________.

Therefore, I will transfer a single donation or set up a standing order to the following account:                        Account name: AAW e.V.

Subject: EuroMemo Group

Name of the Bank: Postbank Hamburg

Address of the Bank: Berliner Freiheit 8, 28327 Bremen, Germany

IBAN: DE21200100200218474201

BIC: PBNKDEFF

European Economists for an Alternative Economic Policy in Europe
EuroMemo GroupE-Mail  >> info@euromemo.euInternet  >>  http://www.euromemo.eu

 

Download (PDF, 304KB)

 

Download (PDF, 229KB)

 

Download (PDF, 335KB)