άρθρο

Η TTIP ΩΣ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ: Μια συντονισμένη επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον και τη δημοκρατία

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, Αίθουσα ΒΕΑ

 

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού σχετικά με  το θέμα της Διατλαντικής Εμπορικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Πράσινο Ινστιτούτο συνδιοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο Η ΤΤΙΡ ΩΣ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ, με την παρουσία και συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη.
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει πάρει το ΙΝΠ σχετικά με το θέμα στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών (εκδηλώσεις, σεμινάρια, δημοσιοποίηση σε ΜΜΕ, συμμετοχή σε εργασίες δικτύωσης και τεκμηρίωσης στο εξωτερικό κ.α.). Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί ως ομιλητές πρόσωπα ιδιαίτερα ενεργά στο κίνημα ενάντια στην ΤΤΙΡ, ο Τζον Χίλαρι (War on Want), ο Μίκαελ Έφλερ (European Citizens Initiative against TTIP & CETA) και ο Γιούργκεν Μάιερ (Forum Environment & Development). Με τις ομιλίες τους έδωσαν μία ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων των ΤΤΙΡ και CETA, καθώς και του σοβαρού πλήγματος που συνιστούν για τη δημοκρατία. Ιεράρχησαν ως πρωταρχικό αίτημα τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, κάτι που μετά από δύο χρόνια δράσης του κινήματος εκτίμησαν ως εφικτό στόχο.

Οι εκπρόσωποι των δύο Ινστιτούτων, η Δώρα Κοτσακά από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και η Όλγα Κήκου από το Πράσινο Ινστιτούτο, αναφέρθηκαν στη σημασία ενίσχυσης του πολύμορφου ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στην ΤΤΙΡ με αντίστοιχης δυναμικής παρουσία του και στην Ελλάδα και τη δέσμευσή τους για συμβολή των εργασιών τους προς αυτή την κατεύθυνση. Κοινό τόπο αποτέλεσε η σημασία που πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση και τη δικτύωση φορέων και κινημάτων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η συντονισμένη επίθεση των αγορών ενάντια στα κοινωνικά κεκτημένα, την περιβαλλοντική προστασία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Επιπλέον, επεσήμαναν ως ιδιαίτερα προβληματική την απουσία της TTIP από το δημόσιο διάλογο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και κάλεσαν τους συμμετέχοντες να υποστηρίξουν την εκστρατεία και να υπογράψουν ενάντια στις TTIP και CETA.

Εκ μέρους της ελληνικής πρωτοβουλίας STOP TTIP GREECE πήρε το λόγο ο Κώστας Φωτεινάκης, παρουσιάζοντας τις δράσεις της, τους φορείς και τις συλλογικότητες που την πλαισιώνουν, αλλά και τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως προς την περεταίρω εξέλιξή της. Ως  ιδιαίτερα ανασχετική ανέφερε την απουσία πρωτογενούς τεκμηρίωσης από την πλευρά θεσμικών φορέων τους οποίους η ΤΤΙΡ πλήττει καίρια. Με την απουσία της δικής τους γνωμοδότησης είναι αδύνατο να υπάρξει ένας αποδοτικός και τεκμηριωμένος διάλογος στη δημόσια σφαίρα.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΤΤΙP δεν αφορά σε μια απλή εμπορική συμφωνία, αλλά σε μια σύνθετη διαδικασία που επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες σε πλήθος τομέων στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Προσέθεσε ότι η ΤΤΙΡ υπονομεύει τη δυνατότητα των κρατών να ορίζουν τις πολιτικές τους. Σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι παρά την ιδιότητά του ως αρμόδιου υπουργού χώρας μέλλους της ΕΕ, πρέπει να πάει στην πρεσβεία των ΗΠΑ προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα υπό διαπραγμάτευση κείμενα, κάτι που αξιολόγησε ως προσβολή για τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό πολιτισμό.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την αποδοκιμασία του σχετικά με τον Μηχανισμό Διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, το περίφημο ISDS (Investor-State Dispute Settlement) και παρουσίασε πέντε αδιαπραγμάτευτα σημεία της Ελληνικής κυβέρνησης:

  • Διαφάνεια ως προς τη διαδικασία. Τα κείμενα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι προσβάσιμα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής (policy–makers) και τους πολίτες.
  • Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να επιλέξουν το επίπεδο προστασίας στους διάφορους τομείς του εμπορίου.
  • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπερισχύουν οι εθνικές και κοινοτικές νομοθεσίες.
  • Υπερεθνικά προνόμια που θίγουν τη δυνατότητα χάραξης εθνικής πολιτικής σε ευαίσθητους τομείς -όπως στην περίπτωση του ISDS- δεν θα πρέπει να παραχωρούνται στις εταιρείες.
  • Η ΤΤΙΡ πρέπει να χαρακτηριστεί μεικτή συμφωνία και, συνεπώς, να τεθεί σε διαβούλευση με σκοπό την επικύρωση ή απόρριψή της από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επικύρωση της ΤΤΙΡ, όσο τα παραπάνω σημεία δεν γίνονται σεβαστά.

Δ.Κ.