Την Παρασκευή 13 Μαρτίου, στο Ιδρυμα Ευγενίδου, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική», από την ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το τμήμα ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ.

Το βίντεο των συνεδριών της ημερίδας:

 

 

Την ημερίδα άνοιξε η Κωνσταντίνα Κούνεβα (ευρωβουλευτής)  και ο Ανέστης Ρουκάι (επιστημονικός συνεργάτης της Κωνσταντίνα Κούνεβα). Χαιρέτησαν, εκ μέρους του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, η Αθηνά Αθανασίου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος του ΙΝΠ), από το τμήμα ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ, η Βιβή Τσαβαλιά (Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής), από το Ιδρυμα Ευγενίδου, ο Πρόεδρος, Λεωνίδας Δημητριάδη – Ευγενίδης και από την περιφέρεια Αττικής, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Κατερίνα Θανοπούλου.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, άνοιξε την ημερίδα τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα των μνημονίων, πάθαμε σοκ διαπιστώνοντας πόσο βάναυσα φέρθηκε η κυβέρνηση και η Τρόικα σε αυτή την ομάδα συμπολιτών μας». Συνέχισε, επισημαίνοντας πως το ερώτημα για την κοινωνία και την πολιτεία είναι το πώς θα είναι ενεργοί, χρήσιμοι και παραγωγικοί πολίτες τα άτομα με αναπηρία και πως θα μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρα τους. Κλείνοντας, είπε «Καλέσαμε τους εκπροσώπους όλων των φορέων στην ημερίδα που είναι μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Αθήνα με άλλες πρωτοβουλίες.»

Στην πρώτη συνεδρίαση, οι υπουργοί παρουσίασαν τις θέσεις τους σε σχέση με την αναπηρία και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις. Με συντονιστή τον Γιάννη Κιμπουρόπουλο, στο πάνελ συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, η αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης.

Στον χαιρετισμό της η Θεανώ Φωτίου, ανέφερε «Λέμε συχνά ότι ο δείκτης πολιτισμού μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα άτομα με αναπηρία. H χώρα μας σε αυτό τον τομέα παρουσιάζει υστέρηση. Το κύκλο του αποκλεισμού και περιθωριοποίησης των προηγούμενων χρόνων έχουμε υποχρέωση να τον σπάσουμε. Και δεν είναι απλή υποχρέωση μας, είναι συμφέρον για μας, ως κοινωνία και χώρα να το κάνουμε. Γιατί μόνον έτσι θα απελευθερωθούν δυνάμεις, μόνον έτσι θα μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία να λειτουργήσουν με όρους ισότητας με τους υπόλοιπους πολίτες και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο τις ιδιαίτερες ικανότητας, πνευματικές και σωματικές, που έχει ο καθένας και η καθεμιά τους , συμβάλλοντας στην πρόοδο του τόπου μας». Και κατέληξε, «Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε συγκεκριμένες και στοχευμένες υποστηρικτικές δράσεις που θα εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες καθημερινής διαβίωσης προς τα ΑμεΑ ώστε να αποκτήσουν ενεργή κοινωνική ζωή, να συμμετέχουν σε οργανωμένες συλλογικές δομές, να κατακτήσουν την κοινωνική ισοτιμία που δικαιούνται και τους οφείλουμε».

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, αναφέρθηκε στο στόχο του Υπουργείου του, που είναι να «τερματιστεί ο εγκλωβισμός των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ, να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ».

Ο Τάσος Κουράκης ξεκίνησε, λέγοντας πως «η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τα ΑμεΑ δεν μπορούν να λυθούν στο σύνολό τους, παρά μόνο με την ανατροπή του σημερινού κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Ως τότε θα αγωνιζόμαστε για να λύσουμε ζητήματα, παράλληλα με τον αγώνα για την αλλαγή του κοινωνικού συστήματος». Και συνέχισε: «Εμείς, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έχουμε την πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε το «ενιαίο σχολείο» ή το «σχολείο για όλους» ή το «συμπεριληπτικό σχολείο», όπως και αν αυτό θα λέγεται. Με ολιστική προσέγγιση. Δηλαδή, ένα σχολείο που θα φοιτούν όλα τα παιδιά της γειτονιάς, ανεξάρτητα από το χρώμα, τις πολιτισμικές αξίες, τις θρησκευτικές αντιλήψεις, τη γλώσσα, την αναπηρία ή τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Γνωρίζουμε ότι είναι μία εξαιρετικά δύσκολη και μακροχρόνια προσπάθεια για την οποία η πολιτεία απαιτείται να παρέχει όλα τα μέσα για την ικανοποίηση αυτών των κοινωνικών αναγκών. Είναι λοιπόν στα σχέδια μας, μακρό-μεσοπρόθεσμα να δρομολογήσουμε όλες τις παρεμβάσεις, προκειμένου όλα όσα προαναφέραμε να μην παραμείνουν απλές εξαγγελίες και ωραιοποιημένα ευχολόγια».

 

Στην συνέχεια, η ημερίδα χωρίστηκε σε 3 συνεδριάσεις. Τα θέματα των συνεδριάσεων ήταν:

  1. Αναπηρία: Θεωρητικές προσεγγίσεις, πολιτικές πρακτικές και αντιστάσεις
  2. Αναπηρία, ψυχική υγεία και εξαρτήσεις: Θέσεις πέρα από τον αποκλεισμό, το στίγμα και τη χειραγώγηση
  3. Αναζητώντας μια νέα πολιτική για την αναπηρία. Μοντέλα και Καλές Πρακτικές: Aνεξάρτητη Διαβίωση και Προσβασιμότητα.
  4. Ανοιχτό φόρουμ φορέων ΑμεΑ και κοινού

 

Στην πρώτη (Αναπηρία: Θεωρητικές προσεγγίσεις, πολιτικές πρακτικές και αντιστάσεις), που συντόνιζε ο Ανέστης Ρουκάι, μίλησαν ο Λάζαρος Τεντόμας (Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου), η Μόιρα Τζίτζικα (Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων ΠΟΑΜΣΚΠ, ΠΑΣΥΠΚΑ), η Έρη Σαμικού, (Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου), ο Αντώνης Σκορδίλης (Δημοσιογράφος), ο Αντώνης Ρέλλας (Σκηνοθέτης – Ακτιβιστής με αναπηρία, Μέλος της κίνησης χειραφέτησης AμεΑ Μηδενική Ανοχή).

Στην δεύτερη (Αναπηρία, ψυχική υγεία και εξαρτήσεις: Θέσεις πέρα από τον αποκλεισμό, το στίγμα και τη χειραγώγηση), με συντονίστρια την Σοφία Παπαοικονόμου, μίλησαν ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου (Ψυχίατρος, πρώην διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής), η Κατερίνα Αγγελή  (Πρόεδρος του Συλλόγου Κίνηση Αδερφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας – ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ.), η Κατερίνα Μάτσα (Ψυχίατρος), ο Μάριος Ατζέμης ( Μέλος του «Προγράμματος Μείωσης Βλάβης») και ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος ( Μέλος της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή, Εργαζόμενος στο «18 Άνω»).

Στην τρίτη, ενότητα των συνεδριάσεων ( Αναζητώντας μια νέα πολιτική για την αναπηρία. Μοντέλα και Καλές Πρακτικές: Aνεξάρτητη Διαβίωση και Προσβασιμότητα), συντονίστρια ήταν η Χριστίνα Κοψίνη και ομιλητές ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος (Msc Ειδικευόμενος Ψυχίατρος, Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Αθηνών, Πρόεδρος Διαχειριστικής Επιτροπής του “i-Living-Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας”), ο Δημήτρης Καραναστάσης, (Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά, Ταμίας “i-Living- Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας”), ο Άλεξ Ταξιλδάρης, (Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων  «Περπατώ»), η Γεωργία Φύκα, (Κοινωνική λειτουργός) και υπήρξε σύνδεση με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Ανεξάρτητης Διαβίωσης Adolf Ratzka.

Τέλος, στο Ανοιχτό φόρουμ φορέων ΑμεΑ και κοινού, χαιρέτησαν ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης (Πρόεδρος της Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) και μίλησαν ο Αθανάσιος Βίγλας (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών), ο Δημήτρης Βερύκιος (Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας των Ελλήνων Αιμορροφιλικών), ο Νίκος Δέδες (Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»), ο Κώστας Σκηνιώτης (Ποιητής, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών), ο Χρήστος Σβάρνας (Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού), η Βενέτα Λαμπροπούλου (Καθηγήτρια πανεπιστήμιου Πατρών ειδικής εκπαίδευσης Κωφών), ο Κωνσταντής Καμπουράκης (Act up), ο Αντρέας Κουζέλης (Κοινωνιολόγος ,Συγγραφέας) και ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας (Συντονιστής Βιωματικών Παρεμβάσεων – Motivational Speaker, (Σ.Κ.Ε.Π) Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους).

Δείτε το υλικό από ολόκληρη την ημερίδα, εδώ.

 

Κ.Τ.